Novosti

Art du deplacement | Parkour @ XIII Rastok Fest | 7. – 9. august 2015.

Art du deplacement | Parkour @ XIII Rastok Fest | 7. – 9. august 2015.

Jedinstvena organizacija mladih „JOM“ Jelah već 13. godinu zaredom uspješno organizuje Rastok Fest, festival sada već poznat cijeloj regiji, a koji okuplja sve zainteresovane u polju umjetnosti, muzike i edukacije, kako iz BiH, tako i iz zemalja regiona i šire.

Osim bogatog muzičkog programa, ovogodišnji XIII Rastok Fest nudi bogat kulturno-umjetnički sadržaj koji podrazumijeva mnoštvo radionica i edukacijskog programa na temu umjetnosti, muzike i kulture.

Na ovogodišnjem XIII Rastok Fest-u, a u sklopu aktivnosti projekta The Complete Freedom of Truth, održat će se parkour radionica pod nazivom „Art du deplacement“.

Radionica će se održati u periodu od 7. do 9. augusta na sportskom poligonu OŠ „1. mart“ Jelah.

Šta je parkour?

Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, koristeći samo svoje tijelo i um. Ovo umijeće kretanja ne zahtjeva posebne pribore za vježbanje. Tijelo je jedino oruđe.

Parkour bi se mogao definisati kao atletska disciplina pristupna svima, jer se sastoji od svih prirodnih vještina čovjeka: trčanje, skakanje, penjanje. To je vještina koja omogućava istraživanje potencijala ljudskog tijela. Daje mogućnost prelaženja i fizičkih i mentalnih prepreka s kojima se susretnemo, bez obzira nalaze li se one u prirodnoj ili urbanoj okolini, u potrazi za kretnjama koje spajaju djelotvornost i kontrolu. Primarne karakteristike parkoura su: efikasnost, brzina te sigurno kretanje, a jedina potrebna oprema: obična majica, udobna trenirka i par tenisica za trčanje.

Šta očekivati?

  • Upoznavanje sa vještinom parkour;
  • Fizička priprema za parkour i savladavanje prepreka;
  • Učenje osnova parkoura u našoj okolini – kako i gdje možemo trenirati?;
  • Edukacija o parkouru (historija parkoura kod nas i u svijetu).

Ko može učestvovati?

Na radionicama mogu učestvovati svi zainteresovani uzrasta iznad 7 godina.

Ko će održati radionicu?

Radionicu će održati energična ekipa iz SKOCHYPSTIKS predvođena Sašom Ševom i Mirkom Svrabićem iz Hrvatske.
Ovim putem pozivamo sve zainteresovane koji žele biti dio programa ovogodišnjeg Rastok Fest-a da se uključite i postanete dio Rastok avanture koja ove godine okuplja širok spektar aktivnosti i učesnike, volontere i saradnike iz cijele regije i šire.

Budite od 7. do 9. augusta na sportskom poligonu OŠ „1. mart“ Jelah i doživite parkour avanturu – upoznajte se s parkourom, naučite nešto novo, steknite novo iskustvo te se i sami okušajte u ovoj vještini!

Ostale informacije pronađite na našem facebook eventu:

https://www.facebook.com/events/107132149635100/

Armin

July 29th, 2015

Komentari su zatvoreni.