Novosti

Izložba digitalne fotografije „Suživot i kulturna međuzavisnost“

Jučer je u 14 h u Sali za promocije na spratu Shopping centra u Jelahu, a u sklopu aktivnosti XIII Rastok Festa, otvorena izložba digitalnih fotografija na temu „Suživot i kulturna međuzavisnost“.

Nakon završetka Rastok foto-konkursa otvorenog za sve mlade fotografe/kinje iz Bosne i Hercegovine odabrano je četvero učesnika koji su dobili priliku da svoje fotografije predstave publici u Jelahu.

Na izložbi su svoje foto-priče izložili sljedeći učesnici: Sumea Sjenar (Bihać), Ernad Šehić (Beč-Tuzla), Muhamed Isabegović (Tuzla) i Tesnim Karišik (Sarajevo).

Ernad Šehić se prijavio fotografijama koje nose naziv „Život nije Švicarska“, a putem kojih je ispričao priču o mladiću koji odlazi iz zemlje u potrazi za boljim životom, međutim bezuspješno se vraća u BiH. Njegova foto-priča je fokusirana na suživot Bosanaca i Hercegovaca koji su otišli iz zemlje i ostalih građana tih zemalja. Ernadova foto-priča osvojila je treće mjesto.

Sumea Sjenar se predstavila foto-pričom koja nosi naziv „Poštovanje je mir/Respect is peace“ gdje je uspjela predstaviti sliku suživota u Bihaću, a njena priča je prvenstveno fokusirana na pitanje multikulturalnosti i različitosti/sličnosti prisutnih religija. Ona je osvojila drugo mjesto.

Muhamed Isabegović iz Tuzle sa svojom foto-pričom „Zidovi“ osvojio je prvo mjesto. Kroz fotografije je na simboličan način uspio predstaviti barijere i granice pred kojima se nalaze mladi ljudi u našoj zemlji te na koji način ih oni pokušavaju prevazići.

Tesnim Karišik sa svojim fotografijama koje nose naziv „Različitost je bogatstvo“ simbolično je predstavila publici druženje dvije naizgled potpuno različite djevojke, ali akcenat stavljajući na to da je upravo ta različitost bogatstvo koje posjeduje naša zemlja.

Svim učesnicima želimo sve najbolje u njihovom budućem radu i stvaranju, a sve zainteresovane pozivamo da posjete izložbu koja će biti otvorena sve dok traje XIII Rastok Fest.

Armin

August 7th, 2015

Komentari su zatvoreni.