Novosti

Okrugli sto na temu omladinskog aktivizma

U prostorijama Jedinstvene organizacije mladih „JOM“ Jelah, a u sklopu aktivnosti XIII Rastok Fest-a i projekta The Complete Freedom of Truth, 8. augusta održan je okrugli sto na temu omladinskog aktivizma.

Diskusiju je predvodio Nemanja Zekić, predsjednik Omladinskog savjeta Srebrenice, a učešće je uzelo 13 mladih aktivista, volontera i učesnika ovogodišnjeg Rastok Fest-a i TCFT projekta iz Jelaha, Srebrenice, Teslića, Tuzle i drugih gradova BiH.

Iskustva učesnika na ovom okruglom stolu, a kada je u pitanju omladinski aktivizam, bila su raznolika, počevši od onih koji su aktivisti već godinama pa do onih koji su se tek upoznali sa mogućnostima i značajem aktivizma i volontiranja.

Svi učesnici su dijelili svoja iskustva i znanja kada je u pitanju ovaj vid djelovanja važan za razvoj lokalne zajednice, nevladinog sektora, pa i cijele države, ali i svakog gradjana ponaosob. Ustanovljeno je da je jedan od najvećih izazova današnjice upravo potaknuti mlade ljude da postanu svjesni i aktivni gradjani svoje lokalne zajednice te da kritički razmišljaju, preispituju svoje stavove i stavove zajednice u kojoj žive, da rade na pozitivnim promjenama i budu promjena koju žele vidjeti u svojoj lokalnoj zajednici i šire, tako što će raditi na razvoju vlastite ličnosti i pozitivnog utjecaja na druge (mlade) ljude.

Povučena je paralela izmedju razloga zbog kojih su se prisutni aktivisti i volonteri počeli baviti omladinskim aktivizmom (putovanja, druženja, prijateljstva, nova znanja i iskustva itd.) i sadržaja i mogućnosti koje se trebaju približiti ostalim mladim ljudima kako bi i oni postali aktivni mladi gradjani i počeli djelovati u NVO i polju aktivizma.

Armin

August 8th, 2015

Komentari su zatvoreni.