Novosti

SARADNJA MUZIČKIH FESTIVALA U EX-YU REGIJI

SARADNJA MUZIČKIH FESTIVALA U EX-YU REGIJI

Predstavnici Jedinstvene organizacije mladih (JOM) Jelah, kao organizatori Rastok Fest-a su prethodni vikend bili gosti na takmičarskom festivalu neafirmisanih muzičkih autora „Festival Omladina“ u Subotici.

Festival je osnovan davne 1961. godine i ima historijski značaj, jer su na tom festivalu svoje prve muzičke korake napravili mnogi autori i izvođači koji su kasnije činili okosnicu jugoslovenske pop i rock scene.

Saradnja ova dva festivala se ogleda u nastupu pobjedničkog benda sa ovogodišnjeg izdanja „Festivala Omladina“ Subotica na XIII Rastok Festu, i dio je nagradnog fonda odnosno predstavlja jednu od nagrada za pobjednički bend ”Tevarbulebra” iz Niša/Srbija.

Festival Omladina Subotica jedan je od najstarijih festivala ovog karaktera u bivšoj Jugoslaviji koji od ove godine organizuje „Kancelarija za mlade Grada Subotice“, a na kojem učestvuje 8 takmičarskih bendova, koji su uz „Partibrejkers“ i „Repetitor“ bili prava formula dobre zabave i druženja za oko 2000 posjetitelja.

Posjeta „Festivalu Omladina“ rezultirala je time da se JOM Jelah predstavi subotičkoj javnosti i upozna sa organizatorima subotičkog festivala. Također, jedinstvena prilika je bila upoznavanje sa predstavnicima Bedem Fest-a (big like), ljetnog muzičkog festivala alternativne umjetnosti koji se održava na nikšićkoj tvrđavi Bedem u Crnoj Gori.

Ovogodišnji, šesti Bedem fest sa sloganom “Mir, brate, Mir!” će se održati od 3. do 6. septembra. Bedem Fest se može pohvaliti činjenicom da je veoma važan segment regionalne platforme koja ima za cilj afirmaciju manje afirmisanih bendova.

Na zajedničkom sastanku, održanom drugi dan posjete, dogovorena je zajednička saradnja ova tri festivala u narednom periodu koja će biti ozvaničena potpisivanjem Protokola o saradnji, razmjeni iskustava kroz studijske posjete organizatora festivala kao i pripremi i apliciranju zajedničkih projekata prema EU i drugim različitim fondovima dostupnim za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

Ostaje nada se da će se ideja saradnje muzičkih festivala proširiti i na druge festivale u regiji, što će omogućiti kako regionalnu promociju festivala tako i razmjenu muzičara, umjetnika i drugih kulturnih aktivista.

„Ovom prilikom zahvaljujemo se organizatorima Festivala Omladina Subotica na gostoprimstvu i prekrasnom druženju koje se nastavlja i u narednom periodu. Vidimo se na XIII Rastok Festu! Vidimo se na VI Bedem Festu!“ poručuju predstavnici Jedinstvene organizacije mladih Jelah.

Armin

June 2nd, 2015

Komentari su zatvoreni.