Novosti

„The Complete Freedom of Truth“ u Srebrenici

Nakon uspješno realizovanog prvog dijela projekta “The Complete Freedom of Truth”, a koji se održao u Jelahu od 2. do 10. augusta, učesnici su se od 10. do 23. augusta preselili u Srebrenicu gdje se održao veliki broj kulturno-umjetničkih aktivnosti, kao što su muzičke, plesne, teatarske, lutkarske radionice, ali i brojne radionice i treninzi na temu aktivizma/volonterizma, ljudskih prava, demokratije, ličnog razvoja pojedinca i mnoge druge.

Među 150 učesnika iz 7 država, pored učesnika iz Srebrenice i Višegrada, drugom dijelu ovog projekta prisustvovali su i predstavnici Jedinstvene organizacije mladih “JOM” Jelah, koji su zajedno s ostalima, aktivno učestvovali u mnogobrojnim radionicama i aktivnostima pripremanim pod vodstvom mnogobrojnih umjetnika, glumaca, pjevača, muzičara, kompozitora, parkour trenera i drugih profesionalaca, a izvođenim i predstavljenim 21. augusta u Srebrenici.

U sklopu ovogodišnjeg 12. po redu muzičkog festivala Silvertown Shine učestvovao je i bend S.F.O.R. iz Jelaha, sastavljen od grupe mladih muzičara, a koji su se 15. augusta predstavili srebreničkoj publici.

Unutar aktivnosti projekta “The Complete Freedom of Truth” održana je i radionica o ličnom i socijalnom razvoju te aktivizmu mladih, koju je vodio Almir Ramić, projekt menadžer i omladinski radnik, ispred Jedinstvene organizacije mladih JOM Jelah. Na ovoj radionici prisustvovali su mladi ljudi iz Jelaha, Srebenice i Višegrada, a koji su na ovaj način dobili priliku upoznati prvenstveno sebe i svoje sposobnosti, a zatim kroz zajedničke aktivnosti i međusobnu komunikaciju upoznati i druge ljude, kako bi mogli zajedno djelovati.

Razgovarano je o ulozi mladih u njihovim nevladinim organizacijama, kao i o ulozi mladih u njihovoj lokalnoj zajednici, a doneseni su brojni zaključci i ideje koje se kreću ka pozitivnim promjenama položaja mladih u društvu.

Projekat je podržao i Johnathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, zatim Mary Ann Hennessey, šefica Vijeća Evrope u BiH kao i Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH.

Osim toga, zahvaljujući projektu “The Complete Freedom of Truth”, dogovorena je i buduća saradnja mladih iz Jelaha, Srebrenice i Višegrada, a koja se nastavlja već u novembru ove godine u Višegradu u želji da se ova tri grada dodatno povežu i osnaže u budućem zajedničkom radu i ostvarivanju sličnih projekata.

Armin

August 25th, 2015

Komentari su zatvoreni.